logo ZF
Vstoupit

Faraonovi hadi

Cukr, díky katalytickému účinky popelu, hoří a současně se mění na zkaramelizovanou hmotu, která se nafukuje a postupně narůstá. Tento "nadouvací" efekt je způsoben oxidem uhličitým, který vzniká při termickém rozkladu uhličitanu sodného.
Chemikálie a pomůcky:
Porcelánová miska, špejle, cigaretový popel, ethanol (min. 40%) /F/, práškový cukr (sacharosa), uhličitan sodný /Xi/.
Postup práce:
Faraonovi hadi

K 10g práškového cukru přidáme 1g uhličitanu sodného a dobře promícháme. Do porcelánové misky nasypeme popel, uprostřed uděláme důlek a zvlhčíme ethanolem. Směs vytvořenou z cukru a uhličitanu nasypeme do důlku a opět zvlhčíme ethanolem. Takto připravenou hmotu zapálíme špejlí.

Doporučujeme nenahrazovat cukr práškový krystalickým.

Porcelánová miska může žárem prasknout, proto ji umístěte na podložku z nehořlavého materiálu.
Hlavní pojivem egyptské malty byla sádra - CaSO4 • ½H2O, hemihydrát síranu vápenatého, který při styku s vodou přecházel na dihydrát. Touto stavební technologií byly provedeny například všechny omítky v Tutanchamónově hrobce.