Archive for Září 2011

Hlavní řešitel

Prof. RNDr. Pavel Pech,CSc.
vedoucí katedry matematiky na PF JU, předseda České společnosti pro geometrii a grafiku
pech@pf.jcu.cz

Spoluřešitelé
Akademičtí pracovníci:

Mgr. Roman Hašek, Ph.D.
hasek@pf.jcu.cz

doc. PaedDr. Jiří Vaníček, Ph.D.
vanicek@pf.jcu.cz

Studenti:

Martin Günzel
Jakub Jareš
Josef Lombart
Václav Šimandl
Radka Štěpánková

Řešitelský tým si stanovil cíle, které lze rozložit do následujících oblastí:

1. Výukový software

Projekt se zaměří na vyhledání a analýzu možností vytipovaných softwarových nástrojů. Tyto by měly být schopny podporovat témata, která nejsou zahrnuta ve standardních výukových materiálech pro výuku pomocí počítače, s akcentem na jejich interoperabilitu, kompatibilitu sdílených dat v rámci spolupráce více softwarových nástrojů, na použitelnost v rámci školské praxe (práce v klasické i počítačové učebně, s využitím projekce) a s přihlédnutím k dostupnosti těchto nástrojů běžné školské praxi.

2. Vzdělávací témata

Cílem projektu je zjistit, která témata, které typické úlohy, které postupy ze školského kurikula unikají možnostem jednotlivých izolovaných nástrojů pro počítačem podporovanou výuku. Pro úlohy, které není možné „realizovat“ v jednom typu prostředí, hledat buď kombinaci dvou produktů, pomocí nichž bude možné úlohu řešit a vyučovat, nebo v případě nalezení integrovaného prostředí nalézt způsob, jak řešit úlohu v tomto prostředí.

3. Výukové materiály

Navazujícím cílem je připravit pro daná témata a vybraná prostředí vhodné edukační objekty, které pokryjí upozaděná matematická témata či interdisciplinární oblasti, dosud didakticky zpracovaná pro výuku bez podpory ICT.

4. Pedagogický výzkum

Cílem je ověřit účinnost výuky matematiky pomocí připraveného kurikula a připraveného prostředí ve školní praxi s otázkou, jak organizačně a metodicky zvládnout takovou výuku a jaký edukační efekt tato výuka přináší. Otázkou je také, jakým způsobem reagují na počítačem podporovanou výuku učitelé.