Potrubí a trojrozměrné skládačky (Společně s Tomášem Holanem, MFF UK)

Šárka Gergelitsová
Gymnázium, Benešov

Orientace v trojrozměrném prostoru a určení polohy, velikosti a otočení objektu v zadané soustavě souřadnic je dovednost, kterou využíváme v různých technických úlohách a při níž spoléháme na prostorovou představivost žáka.
Představíme volně dostupnou aplikaci, která tuto dovednost cvičí. Aplikace běží ve webové stránce. Úkolem žáka je sestavit z dostupných základních těles pomocí tří základních transformací zadanou sestavu (prostorový „obrázek“) a umístit ji požadovaným způsobem do soustavy souřadnic tím, že pro každý zvolený tvar určí v připravené tabulce hodnoty souřadnic nebo transformací. Sestavenou scénu si zobrazuje v prostorovém náhledu.
Úlohy jsou zasazeny do prostředí systému GeoTest pro automatické vyhodnocování konstrukčních úloh. Vzhledem k povaze úloh, kdy žák musí rozměry a polohu dílčích prvků odhadovat z obrázku, není ale vhodné správnost odevzdaného řešení posuzovat automaticky. Odevzdaná řešení hodnotí učitel v okně, kde řešení vidí a dle vlastního uvážení rozhoduje, zda žák splnil požadovaný úkol.