Důkaz škrobu v bramboru
Škrob je polysacharid složený z dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až desetitisíci molekulami glukózy. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25 až 35 % vody. Důkaz škrobu v neznámé látce se provádí roztokem jódu, který přítomnost škrobu prozrazuje modrofialovým zbarvením.
Chemikálie a pomůcky:
Bramborová hlíza, jablko, Lugolův roztok (Xn), pipeta, nůž.
Postup práce: Bramborovou hlízu rozřízneme na dvě části. Na řeznou plochu kápneme několik kapek Lugolova roztoku a pozorujeme změnu zbarvení. Stejný postup opakujeme s jablkem.
Při jodometrii- před očekávaným bodem ekvivalence přidáme do roztoku škrobový roztok jako indikátor. S jodem vytváří modré zbarvení a konec titrace je indikován vymizením zbarvení roztoku. Podstatou indikace je skutečnost, že škrobový roztok obsahuje amylosu, složku, která vytváří s jodem intenzivně modrou absorpční sloučeninu.