Chromatografie na tenké vrstvě
Potravinářská barviva rozpustná ve vodě se lehce uvolní z potravin v prostředí kyseliny vinné. Z roztoku se izolují sorpcí na vlněné vlákno, z něhož se extrahují amoniakem a po zahuštění se dělí na silufolové desce ve vyvíjecí soustavě.
Chemikálie a pomůcky:
Vzorky barvených potravin - sirup (50 ml), 10% roztok kyseliny vinné (25 ml), ethanol /F/, destilovaná voda, 2% roztoku amoniaku (15 ml) /T 5+, N/. Vyvíjecí soustava: č. 1 (citrát sodný v amoniaku, 2 g v 100 ml 5% amoniaku /T 5+, N/), kádinka, odtučněné vlákno, odměrný válec, pinzeta, kahan, sirky, porcelánová miska, vyvíjecí komora, silufolová deska, tužka, pravítko.
Postup práce:
- Extrakce barviv ze vzorku: Odměříme vzorek, přidáme k němu 10% roztok kyseliny vinné a vložíme 25 cm dlouhé odtučněné vlněné vlákno. Obsah kádinky vaříme, dokud se vlákno dobře neobarví. Vybarvené vlákno vyjmeme, promyjeme studenou vodou a vložíme do porcelánové misky. Přidáme 2% roztoku amoniaku a misku zahříváme na vodní lázni, než barvivo přejde z vlákna do roztoku. Vlákno odstraníme a vzorek zahustíme nad lázní do sucha. Pak ho rozpustíme v několika kapkách destilované vody a přidáme kapku ethanolu, tak je vzorek připraven pro chromatografii.
- Standard barviv : Rozpuštění malého množství potravinářské barvy na hodinovém skle pomocí 2 kapek destilované vody a 1 kapky ethanolu.
- Chromatografie: Do vyvíjecí komory nalijeme asi 1 cm vysokou vrstvu vyvíjecí soustavy, uzavřeme a necháme sytit parami. Na silufolové desce vyznačíme tužkou 2 cm od okraje čáru, na tuto čáru nanášíme připravený vzorek i standard. Desku vložíme do chromatografické komory a necháme vyvíjet, dokud se barevné skvrny neoddělí.
Jako filtrační papír poslouží piják ze sešitu a jako další pomůcky použijeme nůžky, tužku, barevné fixy Centropen (mimo zálkadních barev), špejli, izolepu, ocet, zavařovací sklenici a alobal. Do zavařovací sklenice nalijeme trochu octa (asi do výšky 2 cm) a přikryjeme alobalem, aby se ve sklenici vytvořily páry. Na proužek pijáku fixem uděláme větší tečku, asi ve vzdálenosti 2,5 cm od spodního okraje. Piják připevníme na špejli. Špejli položíme na horní okraj sklenice a přikryjeme alobalem. Piják musí dosahovat až do octa na dně, ale tečka udělaná fixem nesmí být potopena. Necháme stát, dokud se barvy neoddělí.