Rozklad anthokyanů
Anthokyany patří do velké skupiny vodou rozpustných rostlinných barviv, která lze po chemické stránce rozdělit na flavonoidy (odvozené od flavonu) a fenolické sloučeniny (odvozené od fenolu). Anthokyany patří mezi ve vodě rozpustná barviva, která jsou obsažena ve vakuolách a způsobují modré, červené, fialové až černé zbarvení zejména květů a plodů. Rozklad anthokyanů při různém pH je doprovázen barevnou změnou.
Chemikálie a pomůcky:
Červené zelí, nůž, kádinky, pH metr, magnetické míchadlo, teploměr, pipeta, 1M NaOH (C), 0,1M HCL (Xi)
Postup práce: K nakrájenému zelí přilijeme vodu a zahřejeme na 75°C. Zelný výluh poté přecedíme přes sítko a naředíme vodou 1(výluh) : 100(voda) . Výluh postavíme na magnetické míchadlo, vložíme pH metr a po kapkách přidáváme 1M HCL do té doby, až je hodnota na pH metru konstantní a barva výluhu se již dále nemění. Poté přidáváme po kapkách 1M NaOH a pozorujeme barevné změny.
Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních forem. Tím omezují proces oxidace v organismu a tím zabraňují i jeho stárnutí.