Důkaz peroxidasy v křenu
V ovoci a zelenině jsou enzymy, které katalyzují oxidaci organických sloučenin vzdušným kyslíkem nebo peroxidem vodíku. Oxidace se projevuje hnědnutím rozkrojených plodů, což je důsledek oxidace aromatických sloučenin.
Chemikálie a pomůcky:
Třecí miska s tloučkem, pipeta, struhadlo, kahan, sirky, síťka, trojnožka, kádinky, zkumavky, pláténko pipetka, fenol (Xn), 3% roztok peroxidu vodíku (O)
Postup práce: Nastrouhaný křen v třecí misce zalijeme destilovanou vodou a třeme. Vzniklý výluh přecedíme přes pláténko do kádinky, naředíme jej 1:1 a zamícháme. Výluh rozdělíme do dvou kádinek a jednu povaříme. Do dvou zkumavek dáme několik krystalků fenolu a nechá se rozpustit ve vodě. Do jedné zkumavky přidáme povařený výluh z křenu a do druhé nepovařený. Do obou kápneme pár kapek peroxidu vodíku, zatřepeme a pozorujeme a porovnáváme průběh reakce v obou zkumavkách.
Převařením křenového výluhu nastává denaturace enzymu, a tudíž se peroxidasa stává neúčinnou.
Převařením křenového výluhu nastává denaturace enzymu, a tudíž se peroxidasa stává neúčinnou.
Enzymy, které mají značně vyšší tepelnou odolnost, se nacházejí v termofilních bakteriích, které žijí v horkých pramenech.