Důkaz katalasy v bramboru
Enzymy jsou specifické biokatalyzátory metabolických procesů v organismech. Jsou to látky bílkovinné povahy. Jako katalasy označujeme enzymy, schopné katalyzovat například disproporcionaci peroxidu vodíku na vodu a kyslík. Katalasová aktivita je velmi rozšířená a rozklad peroxidu vodíku probíhá často velmi živě.
Chemikálie a pomůcky:
Tyčinka, 3% roztok peroxidu vodíku (O), brambory, nůž
Postup práce: Omytou bramborovou hlízu rozřízneme na dvě části. Na řeznou plochu kápneme 2-3 kapky roztoku peroxidu vodíku a pozorujeme průběh reakce. Peroxidasová aktivita je indikována ztmavnutím roztoku. Katalasová aktivita je indikována uvolňováním bublinek O2.
Enzymy jsou katalyzátory biochemických reakcí. Tvoří podstatnou a významem nejdůležitější skupinu proteinů. V přítomnosti enzymu probíhá chemická reakce mechanismem, kterému stačí daleko menší aktivační energie než reakci nekatalyzované, a proto je také mnohem rychlejší.
Enzymová reakce vyjádřena schématem:
E + S —> ES —> E + P
E = enzym
S = substrát
ES = enzym-substrát
P = produkt
Enzymová reakce vyjádřena schématem:
E + S —> ES —> E + P
E = enzym
S = substrát
ES = enzym-substrát
P = produkt