Štěpení škrobu amylasou
α - amylasa je enzym štěpící škrob na dextriny a dále až na maltosu. O probíhajícím štěpení svědčí změna barvy produktu, poskytovaného škrobem s roztokem jodu. Během enzymové reakce přechází modré zabarvení škrobu s jodem přes hnědé (s dextriny) až do slabě žlutého (s maltosou), což je barva samotného jodového reagens.
Chemikálie a pomůcky:
Třecí miska s tloučkem, pláténko, kádinka,1% roztok škrobu, Lugolův roztok (Xn)), α - amylasa z naklíčeného ječmene
Postup práce: Do třecí misky nasypeme několik gramů naklíčeného ječmene a rozetřeme. Poté přidáme destilovanou vodu a zamícháme. Vzniklou hmotu vymačkáme přes pláténko do kádinky. Připravíme si dvě kádinky a do každé nalijeme roztok škrobu a Lugolův roztok a zamícháme. Do jedné kádinky nalijeme α - amylasu z klíčků a pozorujeme změnu zbarvení.
α - amylasa se nachází hlavně ve slinách a pankreatické šťávě, kde štěpí polysacharidy až na maltosu.