Fenolformaldehydová pryskyřice
Fenolformaldehydová pryskyřice (Bakelit) je jedna z nejstarších syntetických makromolekulárních látek. Patří mezi reaktoplasty (dříve termosety).
Získává se polykondenzací fenolu a formaldehydu v zásaditém prostředí. Bakelit je tvořen síťovitou makromolekulární strukturou, v níž jsou molekuly fenolu pospojovány skupinami –CH2- nebo skupinami –CH2-O-CH2-.

Získává se polykondenzací fenolu a formaldehydu v zásaditém prostředí. Bakelit je tvořen síťovitou makromolekulární strukturou, v níž jsou molekuly fenolu pospojovány skupinami –CH2- nebo skupinami –CH2-O-CH2-.

Chemikálie a pomůcky:
Velká zkumavka, kádinky, odměrný válec, zátka, zátka s delší trubičkou jako vzdušný chladič, kahan, navažovací lodička, porcelánová miska, ethanol (F), fenol (T), roztok formaldehydu (w= 40 %) (T), koncentrovaný roztok NH3 (C), aktivní uhlí.
Postup práce: Do velké zkumavky nalijeme 5 cm3 roztoku formaldehydu, přisypeme 3 g fenolu a přidáme 1 cm3 koncentrovaného roztoku NH3. Zkumavku uzátkujeme a protřepáváme. Pak zkumavku uzavřeme zátkou, kterou prochází delší skleněná trubice jako vzdušný chladič. Zkumavku zahříváme na vodní lázni v kádince. Po chvíli se směs ve zkumavce rozdělí na horní vodní a dolní pryskyřičnou vrstvu. Vodu slijeme. Část pryskyřice vylijeme na porcelánovou misku a přidáme ethanol, ve kterém se rozpouští. Do zbylé části pryskyřice přidáme aktivní uhlí a zahříváme, až vznikne tvrdá hmota, která je netavitelná. Po vychladnutí zkumavku rozbijeme a uvolní se Bakelit (černý v případě přidání aktivního uhlí).
Pozor !!!
Při práci s NH3, fenolem a roztokem formaldehydu je třeba dodržovat pravidla bezpečnosti práce a používat ochranné pomůcky (rukavice a brýle).
Pozor !!!
Při práci s NH3, fenolem a roztokem formaldehydu je třeba dodržovat pravidla bezpečnosti práce a používat ochranné pomůcky (rukavice a brýle).
Pryskyřice se po přidání ethanolu rozpustila, jelikož v první fázi polykondenzace vznikají lineární polykondenzáty tzv. rezoly, které jsou rozpustné a termoplastické. Dalším zahříváním pryskyřice došlo k síťování řetězců a ke vzniku nerozpustných a netavitelných látek tzv. rezitů (Bakelit). Bakelit je tedy v ethanolu nerozpustný.