Duha v rajčatové šťávě
Původně červená šťáva začne postupně od hladiny modrat, přechází do modrozelené, mění se v zelenou a nakonec žlutou. To je způsobeno adicí bromu na dvojnou vazbu v barvivu rajských jablíček – lycopenu. Mění se charakter vazeb včetně jejich délky. Vlnová délka pohlcovaného světelného záření se posouvá do dalších částí spektra, což lidské oko vnímá jako změnu barvy.
Chemikálie a pomůcky:
Odměrný válec, bromová voda /Xn/, rajčatová šťáva.
Postup práce: Do 75cm3 rajčatové šťávy, kterou máme připravenou v odměrném válci, přidáme pomalu asi 10cm3 bromové vody. Pozorujeme probíhající změny.
Bromovou vodu odměřujte válečkem. V žádném případě ji nepipetujte ústy !!!
Různě barevné jsou látky, které pohlcují světelné paprsky té či oné vlnové délky. Chemická struktura dané látky určuje, jaké konkrétní vlnové délky budou pohlceny.
Při našem pokusu se brom adoval na dvojné vazby, a tím došlo ke snížení jejich počtu a změně vzájemné polohy, což lidské oko zaznamenalo jako barevný efekt.