Xanthoproteinová reakce
Působením koncentrované kyseliny dusičné za tepla dojde k nitraci benzenového jádra aminokyselin fenylalaninu a tyrosinu a indolové skupiny tryptofanu. Vznikající nitrosloučeniny jsou žlutě až oranžově zbarvené. Aromatické aminokyseliny jsou v bílkovinách běžně zastoupeny, takže touto reakcí je možné dokázat většinu bílkovin.
Chemikálie a pomůcky:
Zkumavka, pipety, sirky, kahan, držák na zkumavky koncentrovaná HNO3 (O,C), 20% roztok NaOH (C), vzorek bílkoviny(mléko, vaječný bílek),
Postup práce: Ke 2 ml roztoku bílkoviny přidáme 0,5 ml koncentrované kyseliny dusičné a opatrně zahříváme ( bílkovinové vzorky často kypějí a vytékají ze zkumavky !) . Pozorujeme vznik žlutého zbarvení. Poté přidáme roztok NaOH. Po dosažení alkalické reakce se barva roztoku změní na oranžovou.
Při určitém pH roztoku aminokyselin dojde k vyrovnání všech kladných a záporných nábojů v molekule – aminokyselina se nachází v isoelektrickém bodu. Jedná se o takovou hodnotu pH, při níž AK neputuje ve stejnosměrném elektrickém poli.