Denaturace bílkovin varem
Denaturací se struktura bílkoviny mění v méně uspořádanou a dochází ke ztrátě původních biologických vlastností a funkcí.
Chemikálie a pomůcky:
Zkumavky, vzorky bílkovin (mléko, vaječný bílek), držák na zkumavky, sirky, kahan.
Postup práce: Do zkumavky nalijeme mléko a zahříváme. Sraženina nevzniká. To samé opakujeme s vaječným bílkem, vzniká sraženina – proběhla nevratná srážecí reakce.
Bílkoviny představují základní složky živé hmoty. Jejich stavebními jednotkami jsou aminokyseliny vázané peptidovými vazbami. Jsou to makromolekulární polyamidy s lineárními řetězci, složené z více než stovky aminokyselin.
Struktura bílkovin:
Struktura bílkovin:
- Primární: poskytuje údaje o počtu a pořadí AK v řetězci.
- Sekundární: označuje prostorové uspořádání různých částí řetězce přírodních bílkovin. Nejrozšířenější jsou dvě sekundární struktury: šroubovice a β-struktura.
- Terciární: určuje celkovou konformaci řetězce bílkovin.
- Kvartérní: vytvářejí takové bílkoviny, které jsou složeny z několika stejných či různých řetězců.