Hořící kostka cukru
Popel a v něm přítomné ionty kovů, především železa, zde působí jako katalyzátor.
Chemikálie a pomůcky:
Cigaretový popel, kahan, kleště, kostka cukru.
Postup práce:
Kostku cukru obalíme cigaretovým popelem a vložíme do plamene kahanu. Pozorujeme, že cukr hoří. Poté dáme do plamene čistou kostku cukru, ta v něm ale hořet nezačne.

Cukr (sacharosa) je poměrně složitá organická molekula, kterou tvoří atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Při zahřívání dojde ke sledu chemických reakcí - zejména k oxidačnímu štěpení a dehydrataci - tzn. ztrátě vody. Relativní obsah uhlíku stoupá, což vnímáme jako postupné tmavnutí.
V potravinářské technologii se běžně můžeme setkat také s pojmem kulér, kterým se označuje zkaramelizovaná cukrová hmota.