Důkaz dusíku v bílkovinách
Účinkem koncentrované kyseliny sírové se část dusíku vázaného v bílkovinách uvolňuje v podobě amoniaku. Ten je jen málo rozpustný v zásaditých roztocích, a proto uniká jako plyn, který lze dokázat podle hodnoty pH indikátorovým papírkem.
Chemikálie a pomůcky:
zkumavka, vzorek bílkoviny (sušený bílek), koncentrovaná H2SO4 (C 25+), 20% roztok NaOH (C), indikátorový papírek, sirky, kahan, držák na zkumavky
Postup práce: Do zkumavky s malým množstvím bílkoviny přidáme několik kapek koncentrované kyseliny sírové a opatrně zahříváme 1 – 2 minuty. Po ochlazení přidáme asi 2 ml roztoku NaOH (výsledná reakce musí být zásaditá). Zkumavku zahřejeme a u jejího ústí podržíme navlhčený indikátorový papírek.
Pokus je vhodnější provést jako demonstrační. Je třeba dodržovat pravidla bezpečné práce s koncentrovanou kyselinou sírovou.
Pokus je vhodnější provést jako demonstrační. Je třeba dodržovat pravidla bezpečné práce s koncentrovanou kyselinou sírovou.
Močovina je spolu s kyselinou močovou odpadem trávení bílkovin v tělech savců a byla považována za typický produkt organismů. Močovinu připravil z anorganických látek – amoniaku a kyseliny kyanaté.
NH3 (g) + HOCN (aq) – (NH2)2CO (l)
NH3 (g) + HOCN (aq) – (NH2)2CO (l)