Příprava ethylformiátu
Ethylformiát (mravenčan ethylnatý) se připravuje esterifikací kyseliny mravenčí ethanolem. Kyselina mravenčí je dostatečně silnou kyselinou pro vytvoření potřebného kyselého prostředí, a proto není nutné přidávat jako zdroj protonů silnou minerální kyselinu, jako je tomu při esterifikaci slabších kyselin. Reakční rovnováhu je však třeba ovlivňovat přídavkem chloridu vápenatého, který poutá vznikající vodu. Tím se posouvá reakční rovnováha ve prospěch produktů. Ethylformiát je složkou rumové esence. Dále se využívá jeho fungicidních vlastností při konzervaci tabáku, obilí, sušených plodů apod.
Chemikálie a pomůcky:
Kys. mravenčí (99,7% - 26 ml nebo 85% - 31,2 ml) /C 10+/, ethanol 96% (41 ml) /F/, bezvodý chlorid vápenatý (25 g) /Xi/, hydrogenuhličitan sodný, vigreuxova kolona, destilační baňka (250 ml), topné hnízdo, sestupný chladič, teploměr (do 100°C), Erlenmeyerova baňka, varné kamínky, odměrný válec, hodinové sklíčko, násypka, lžička, filtrační papír, nálevka, stojan, kruh.
Postup práce: Sestavíme destilační aparaturu z destilační baňky, topného hnízda, Vigreuxovy kolony, sestupného chladiče, teploměru a Erlenmeyerovy baňky. Do destilační baňky vsypeme chlorid vápenatý, přilijeme ethanol a po částech za míchání přidáváme kyselinu mravenčí. Vhodíme varné kamínky, baňku umístíme do topného hnízda a nasadíme na ni kolonu. Zahříváním lázně asi na 80°C uvedeme směs do varu, udržujeme teplotu odcházejících par do 60°C. Destilaci ukončíme, jakmile již nepřikapává další destilát. K destilátu přidáme lžičku hydrogenuhličitanu sodného, protřepeme a zfiltrujeme do odměrného válce.
ESTER | VŮNĚ |
---|---|
methyl-butyrát | ananas/jablko |
ethyl-butyrát | ananas |
propyl-acetát | hrušky |
propyl-isobutyrát | rum |
isobutyl-propionát | rum |
isobutyl-formiát | maliny |
butyl-butyrát | ananas |
pentyl-acetát | banány |
pentyl-pentanoát | jablka |
pentyl-butyrát | meruňky/broskve |
oktyl-acetát | citrusová |