Izolace kaseinu z mléka
Kasein se sráží z odtučněného mléka při hodnotě pH 4,6, která je blízká jeho izoelektrickému bodu.
Chemikálie a pomůcky:
Pipeta, Büchnerova nálevka, filtrační papíry, kádinka, odtučněné mléko,1M roztok HCl (C), ethanol (F), pH metr, magnetické míchadlo
Postup práce: Do kádinky nalijeme odtučněné mléko, položíme na magnetické míchadlo a vložíme pH metr. Po kapkách přidáváme roztok kyseliny chlorovodíkové. Vzniká objemná klkovitá sraženina kaseinu. V přidávání roztoku HCl pokračujeme až do hodnoty pH 4,6. Sraženinu kaseinu odfiltrujeme, na filtru promyjeme vodou a ethanolem a poté necháme vysušit.
Zahříváním kaseinu s formaldehydem vzniká umělá hmota tzv. galalit (mléčný kámen) – průsvitná nehořlavá hmota, na vzduchu stálá, pevná a pružná. Galalit lze snadno mechanicky obrábět, a proto se stal náhražkou přírodního rohu, kamene, kostí, slonoviny… Vyrábí se z něj knoflíky, kulečníkové koule, klávesy atd.