Jak "pracují" kvasnice
Ca(OH)2 + CO2 ―› CaCO3 + H2O
CaCO3 + H2O + CO2 ―› Ca(HCO3)2

Připravíme si 25 % cukerný roztok o teplotě asi 30°C a nalijeme ho do baňky. Přidáme 10 g nadrobených kvasnic a baňku uzavřeme zátkou. Baňka je gumovou hadičkou spojena se skleněnou trubičkou, kterou zavedeme do zkumavky s vápennou vodou. Pozorujeme zakalení vápenné vody a zpětné projasnění.
Kvasnice obsahují mikroorganizmy zvané kvasinky, které jsou za kypření těsta zodpovědné. Mají-li ve vlhkém prostředí dostatek potravy, vzrůstá jejich životní aktivita a uvolňují mimo jiné i oxid uhličitý, jenž těsto kypří.
S poklesem teploty klesá i jejich metabolická činnost, proto je nutné vyvarovat se během kynutí přílišného poklesu teploty.
Ale pozor! Je-li teplota příliš vysoká, intenzita životních pochodů rovněž poklesne. Jestliže kvasinky vysoká teplota zahubí, při opětovném ochlazení samozřejmě oxid uhličitý již v těstě vznikat nebude.